Spletno gostovanje za miren spanec

Če se želite predstaviti na spletu, potrebujete spletno stran. Če želite spletno stran, morate imeti izbrano najprej spletno domeno in pa seveda tudi spletno gostovanje. Povsem preprosto povedano, spletno gostovanje potrebujete za to, da lahko vašo spletno stran ponudite na ogled tudi drugim uporabnikom interneta, pa je tudi boljša optimizacija spletnih strani pogosto odvisna od kvalitetnega gostovanja. Gostovanje predstavlja spletni strežnik, ki je mesto, kamor nalagate vsebino vaše spletne strani (slike, video prispevke, .html, .php in ostale datoteke,…). Več kot imate vsebin za splet, večje pakete spletnega gostovanja boste potrebovali, tu ni nikakršnega odkrivanja tople vode.

Na svetu je z vsakim dnem več ponudnikov za spletno gostovanje, njihova ponudba pa je v osnovi precej podobna, seveda pa obstaja nekaj dodatnih podrobnosti, ki ločujejo zanesljive ponudnike spletnega gostovanja od tistih malo manj zanesljivih. Če je delo na spletnih straneh tako ali drugače vaš primarni vir dohodkov, je seveda zelo pomembno, da izberete tako spletno gostovanje, ki vam bo kljub morda kakemu evro kovancu več mesečno, zagotavljalo miren spanec brez odvečnih skrbi o (ne)delovanju vaših spletnih strani. Seveda cene ne gre povsem zanemariti, pa vendar zanesljivo spletno gostovanje ne sme biti odvisno zgolj od nizke cene. Ko iščete zanesljivo spletno gostovanje, naj vas zanimajo predvsem:

  • zanesljivost (uptime) strežnika
  • možnosti (takojšnje) uporabe varnostnih kopij (backup)
  • hitro odzivna tehnične službe (če imate težavo, ki je sami ne znate rešiti in je vaša stran zato neaktivna, boste zelo zadovoljni s ponudnikom gostovanja, ki vam lahko v vsakem trenutku priskoči na pomoč, ne pa da na morebitno rešitev čakate več dni ali celo tednov)

Spletno gostovanje

Ker smo v naši dolgoletni praksi nabrali ogromno izkušenj s tega področja, bi vam tokrat predstavili nekaj ponudnikov gostovanj, tako slovenskih kot tujih, za katere lahko ob vsakem trenutku trdimo, da spadajo med izjemno zanesljive. Vse spodaj omenjene ponudnike spletnega gostovanja smo seveda preizkusili tudi v praksi.

NEOSERV.si – Gre za slovensko podjetje, katerega začetki segajo že v daljno leto 2003. Vse od takrat velja NEOSERV.si za enega izmed najbolj zanesljivih slovenskih ponudnikov za spletno gostovanje, kot tudi za registracijo domen z najrazličnejšimi domenskimi končnicami. Njihovi paketi za spletno gostovanje so razdeljeni tako, da lahko prav vsakdo najde ustrezen paket za svoje potrebe. Vsi paketi vsebujejo nadzorno ploščo cPanel, njihovi strežniki (ki so prav tako locirani v Sloveniji) pa so izjemno hitri in zanesljivi zaradi uporabe novejše SSD tehnologije. Tudi tehnična podpora (ki vam je na voljo 24/7) je na visokim nivoju, zato ne vidim prav nobenega razloga, da bi njihovo ponudbo lahko enostavno prezrli! Kvalitetno SSD gostovanje, ponudba SSL certifikatov,  reseller paketi in že več kot 1000 pohval naročnikov uvrščajo podjetje Neoserv v sam vrh ponudnikov spletnega gostovanja.

Si-Shell.net – Tudi tu gre za slovensko podjetje, ki ponuja spletno gostovanje, pa tudi registracijo domen, SSL certifikate, igralne strežnike in tudi shoutcast radio. Z njimi sodelujemo že vrsto let in imamo zares izključno pozitivne izkušnje – tako z delovanjem njihovih spletnih strežnikov, kot tudi z odzivnostjo in ustrežljivostjo njihove tehnične ekipe. Kadar koli smo jih potrebovali za nasvet ali pomoč, smo dobili njihov feedback v najkrajšem možnem času, tudi ob nekaterih neobičajnih urah. Kdor si torej želi imeti spletne strani na zanesljivih strežnikih (lociranih tako v Sloveniji kot v tujini) in izjemen tehnični support, potem je ponudnik za spletno gostovanje Si-Shell.net prav gotovo odlična izbira!

FullPowerHosting.com – Če potrebujete zanesljivo spletno gostovanje v tujini, hkrati pa izjemen tehnični support tudi v slovenskem jeziku, potem boste navdušeni nad izbiro, ki jo najdete na spletni strani FullPowerHosting.com. Gre za mlado podjetje, ki je zelo hitro in z velikimi koraki nastopilo svojo pot med ponudniki spletnega gostovanja. Ponujajo vam tako shared kot reseller gostovanje, njihovi strežniki pa so locirani v Združenih državah Amerike in v Veliki Britaniji.

WestNic.net – Ameriško podjetje za spletno gostovanje, ki vam ponuja shared, reseller in VPS gostovanje po izjemnih cenah, njihovi paketi gostovanj pa so precej obsežni, tudi za tiste vajene širokih strežniških resourceov. Njihovo tehnično ekipo lahko za pomoč zaprosite kadar koli, bodisi preko pogovora v živo ali preko sistema za tehnično pomoč (t.i. “support tickets”), na vaše zahteve pa se bodo odzvali zelo hitro in ustrežljivo. Če potrebujete hiter strežnik v tujini, vam zagotovo priporočamo tudi ponudnika WestNic.net.

HostGator – Veljajo za enega najbolj prepoznavnih blagovnih znamk za spletno gostovanje. HostGator je že preko petnajst let prisoten na svetovnem trgu, njihovo spletno gostovanje pa vsako leto uporablja nekaj deset tisoč uporabnikov več kot preteklo leto. Njihovo ponudbo za spletno gostovanje sestavljajo shared, reseller in VPS paketi, ki so prilagodljivi glede na vaše želje in potrebe.

FatCow.com – Če iščete zelo ugodno ponudbo spletnega gostovanje le za dobra 2 € mesečno, potem izberite FatCow spletno gostovanje. Njihovi strežniki so locirani v ZDA, zato jih boste še posebej veseli tisti, ki se ukvarjate s spletnimi stranmi za angleško govoreče uporabnike.

Kot sem omenil že na začetku, je tudi optimizacija spletne strani odvisna od pravilne izbire ponudnika za spletno gostovanje (hitrejše odpiranje strani, boljši odzivni čas strežnika,…) – zato je pomembno, da se pred dokončno izbiro vašega ponudnika čim bolj pozanimate o ponujeni izbiri – mi pa za našimi besedami vsekakor stojimo in vam zgoraj omenjene ponudnike tudi z veseljem priporočamo!

spletno gostovanje
spletno gostovanje