WordPress vtičniki, brez katerih enostavno ne gre

Da je WordPress daleč najbolj priljubljen sistem med sistemi za postavitev in urejanje spletne strani, ve že skoraj vsak, ki ga tematika vsaj malenkost zanima. Ena izmed njegovih glavnih prednosti je možnost prilagoditve lastnim željam, pri čemer so v veliko pomoč tako imenovani vtičniki. Sicer WordPress že sam po sebi omogoča kar nekaj prilagoditev, vendar to ni še nič v primerjavi s tem, kar lahko dosežete z uporabo vtičnikov. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo tiste, brez katerih preprosto ne gre. Če uporabljate WordPress, vam vsekakor svetujemo, da jih čim prej preizkusite.

wordpress vtičniki

  1. Yoast SEO: Optimizacija spletnih strani je danes izjemno pomembna, in prav vtičnik Yoast SEO vam lahko pri njej ogromno pomaga. Z njim lahko uredite meta naslove in opise posameznih strani, prispevkov, kategorij itd. Vtičnik prav tako omogoča dodajanje zemljevida spletnega mesta (sitemap), povezavo z družbenimi omrežji, nastavitev indeksacije in še marsikaj drugega. Več o tem, kako ustrezno nastaviti vtičnik Yoast SEO, si lahko preberete na spletni strani WordPress Slovenija.
  2. Contact Form 7: Si predstavljate resno poslovno stran, prek katere ni možno poslati povpraševanja oziroma kontaktirati ekipe za podporo naročnikom? Zgolj objavljen e-naslov ni zadosti, še posebej ne na straneh predstavljenih storitev, kjer je dobro, da obiskovalec lahko na isti strani odda vprašanje ali še bolje – povpraševanje. Eden izmed boljših vtičnikov na tem področju je Contact Form 7, ki omogoča enostavno dodajanje različnih kontaktnih obrazcev na spletno stran. Prav tako je obrazec možno zaščititi z reCAPTCHA, kviz vprašanjem in podobnimi »anti-spam« metodami.
  3. Akismet Anti-Spam: Če imate na svoji WordPress spletni strani ali na blogu vključeno možnost komentiranja prispevkov, zagotovo veste, kako nadležni so lahko spam komentarji. Enako velja tudi v primeru WooCommerce trgovine z vključeno možnostjo ocenjevanja izdelkov. Poleg zaščite obrazcev (npr. z reCAPTCHA) so zelo uporabni tudi vtičniki, ki samodejno zaznajo in prestrežejo neželene komentarje. Za najboljšega na tem področju velja vtičnik Akismet Anti-Spam.
  4. Simple 301 Redirects: Ta vtičnik vam bo prišel še posebej prav, če upravljate z WooCommerce spletno trgovino. Predstavljajte si, da iz prodaje umaknete določen izdelek. V tem primeru se bo povezava do njega v iskalniku Google še vedno pojavljala, morda celo več mesecev. Klik na povezavo bo obiskovalca vodil do neobstoječe (404) strani, kar z vidika uporabniške izkušnje ne bo dobro, pa tudi z vidika optimizacije spletne strani ne. Z vtičnikom 301 Redirects boste svoje obiskovalce brez težav preusmerili na stran, ki na vašem spletnem mestu dejansko obstaja.
  5. TablePress: S tem vtičnikom lahko na svojo spletno stran enostavno dodate tabelo. Morda si v tem trenutku mislite, da tabel na spletišču zagotovo ne boste potrebovali, toda razmislite še enkrat. Že samo cenik je eden izmed primerov, kjer vam bo tabela vsekakor prišla prav. In če nimate znanja označevalnega jezika HTML ter slogovnega jezika CSS, boste pri oblikovanju tabele naleteli na težave. Nanje pa lahko pozabite, če si boste namestili vtičnik TablePress. Z njim boste na stran preprosto vnesli tabelo, oblikovano po svojih željah.
  6. P3 (Plugin Performance Profiler): Hitrost delovanja spletišča je dandanes izjemno pomembna. Tudi optimizacija spletne strani je z njo tesno povezana, saj hitrost vpliva na vidnost strani v spletnem iskalniku Google. Hitrejše strani se uvrščajo višje. Z vtičnikom P3 (Plugin Performance Profiler) boste lahko preverili, kateri vtičniki vam porabijo največ strežniških resursov. Če katerega izmed najbolj »požrešnih« ne boste nujno potrebovali, vam svetujemo, da ga odstranite.
  7. WP Smush: Velika večina skrbnikov spletnih mest na svoje strani namešča slike, ki niso optimizirane. Pogosto so dimenzijsko prevelike, poleg tega pa tudi niso shranjene za spletno uporabo ter še dodatno stisnjene. Vtičnik WP Smush bo poskrbel, da bodo slike na vaši spletni strani zavzele kar se da malo prostora, pri tem pa ne bo trpela njihova kakovost. Vtičnik bo stisnil tako slike, ki so na spletno stran že nameščene, kot tudi nove slike, ki jih boste na stran dodajali naknadno.
  8. Google Analytics Dashboard (by ExactMetrics): Nadzor nad tem, koliko obiskovalcev privabi vaša spletna stran, katere podstrani najpogosteje obiskujejo, koliko časa se pri vas zadržijo in podobno omogoča platforma za spremljanje spletne statistike Google Analytics. Z vtičnikom Google Analytics Dashboard boste na svojo stran lahko povsem enostavno dodali kodo za sledenje, poleg tega pa boste lahko vse statistične podatke spremljali kar neposredno v WordPress administraciji.
  9. WP Super Cache: Optimizacija spletnih strani se osredotoča na najrazličnejše elemente, med katerimi hitrost postaja vse pomembnejša. Še posebej je hitro nalaganje spletišča postalo pomembno, ko smo ljudje za brskanje po spletu pričeli uporabljate pametne telefone. Z vtičnikom WP Super Cache boste lahko z le nekaj kliki poskrbeli za učinkovito predpomnjenje svoje spletne strani. Ker gre za nekoliko kompleksnejšo tematiko, se ne bomo spuščali v podrobnosti, dejstvo pa je, da se bo vaša spletna stran obiskovalcem prikazovala hitreje.