Vadbe z gumami

Danes, ko je zdrav življenjski slog vedno bolj pomemben in se pomena zdravega načina življenja vsi vedno bolj zavedamo, ljudje iščemo takšne in drugačne načine, da zadovoljimo svojo potrebo po gibanju. Nekateri se zato vključijo v razne organizirane vadbe, drugi se rekreirajo s svojimi prijatelji in znanci, tretji pa se vadbe lotijo kar sami.

Za različne oblike vadbe je obvezna primerna športna oprema, za večjo učinkovitost pa se lahko uporabljajo tudi različni rekviziti in pripomočki. Danes so še posebej priljubljene različne vadbe z utežmi, ki pa jih lahko z nekoliko kreativnosti nadomestimo enostavno kar z obrabljenimi pnevmatikami.Vadbe z gumami

Prednosti vadbe z gumami

Res je, da so letne pnevmatike različnih blagovnih znamk, kot so na primer letne gume Sava ali pa letne gume Continental, v osnovi namenjene avtomobilskemu podvozju, ko pa so obrabljene, jih lahko z nekoliko ustvarjalnosti uporabimo tudi v druge namene. Nekateri iz njih naredijo gugalnice, tabureje, vrtne dekoracije, medtem ko jih drugi uporabijo kar za učinkovit rekvizit pri njihovi športni vadbi.

Različne vadbe z gumami so vedno bolj priljubljene, saj so se izkazale za zelo učinkovite in imajo številne prednosti. Vadba z gumami je odličen način, da dosežete boljšo zmogljivost in večjo uspešnost v vaši športni panogi, z njimi pa lahko izvajate različne kompleksne vaje, ki vključujejo glavne mišične skupine celotnega telesa. Ob tem pa velja omeniti, da poskrbite s tem še za čistejše okolje.

Težavnost vadbe prilagajajte s težo pnevmatik

Prodaja letnih gum vam omogoča, da dobite primerno utež za svojo vadbo. Medtem ko morate pri izbiri letnih pnevmatik za vaš jekleni konjiček pomisliti na njihove dimenzije, pa je potrebno pri izbiri gum za vadbo v prvi vrsti pomisliti na njihovo težo. Ker so obrabljene letne gume poceni, ni dvoma, da boste lahko zelo hitro našli najbolj primeren vadbeni pripomoček za vašo vadbo.

In kakšno težo je najbolje izbrati? Tisti, najbolj močni, za vadbo moči dvigujejo in premikajo celo traktorske pnevmatike, ker pa je, podobno kot pri vseh drugih vadbah, veliko bolj pomembno načelo postopnosti, vam svetujemo, da začnete z lažjimi pnevmatikami.

Teža gum je zelo različna, zato je najbolje, da jih pred izbiro nekoliko preizkusite. Ženske lahko uporabljajo pnevmatike od 100 do 300 kg, medtem ko moški uporabljajo celo gume, ki so težke med 300 in 500 kg. Seveda je obremenitev odvisna od stopnje treniranosti in kaj želite z gumo početi.

Vadba za različne motorične sposobnosti

Rabljene letne pnevmatike lahko tako uporabimo za krepitev različnih motoričnih sposobnosti, kot so na primer moč, eksplozivnost, koordinacija, ravnotežje, hitrost ali vzdržljivost. Glede na to, katero od omenjenih motoričnih sposobnosti želimo na trenirati, izberemo tudi temu primerno vajo. Nikakor pa se pred vadbo s pnevmatikami ne pozabite temeljito ogreti.

  • Različni poskoki

Različni poskoki veljajo za zelo funkcionalno vajo, ki izboljša vašo eksplozivnost in odrivno moč nog. Kadar imamo v mislih različne vrste poskokov, so gume lahko izredno koristen vadbeni pripomoček, ki nam omogoča ogromno različnih vaj s katerimi nam vadba moči ne bo nikoli postala dolgočasna:

Sonožni poskoki na pnevmatike: Pnevmatiko položite na bok in nanjo skočite s sonožnim odrivom, pri čemer naj bo doskok v širini ramen. Težavnost vaje spreminjate na ta način, da izbirate vedno širše gume, kar pomeni, da bo mesto doskoka s tem vedno višje.

Poskoki preko pnevmatike: V kolikor imate na voljo več pnevmatik, jih lahko razporedite v ravno vrsto in preko njih izvajate široke sonožne poskoke. Namen vaje je, da poskoke izvajate čim bolj eksplozivno. V kolikor je vaja prezahtevna, lahko izberete lažjo različico poskokov v pnevmatiko in iz nje.

Poskoki iz pnevmatike razkoračeno: Stojite v luknji na sredi letne pnevmatike in skočite razkoračeno na pnevmatiko z obema nogama na nasprotnih straneh pnevmatike. Ponovno skočite navzgor in se vrnite v začetni položaj znotraj pnevmatike.

Izmenični poskoki: Stojite pred pnevmatiko in izmenično z levo in desno nogo skačete na pnevmatiko. Če so pnevmatike nižje, lahko vajo izvajate hitreje, sicer pa je bolj poudarek na odrivu navzgor.

  • Različne vrste sklec in opor

Letne gume so lahko odličen pripomoček tudi za izvedbo različnih vrst sklec in opor. Če postavite letne pnevmatike na bok, jih lahko za izvajanje sklec izkoristite za oporo za roke, lahko pa se obrnete in noge postavite na gume, medtem ko imate roke na tleh, pri čemer je izvedba sklec nekoliko težja.

  • Različno rokovanje s pnevmatikami

Glede na to, da so različne letne pnevmatike lahko zelo težke, je kakršnokoli rokovanje in njihovo premetavanje koristno za krepitev mišic celotnega telesa.

Prevračanje pnevmatike: Pnevmatike obrnite bočno pred seboj tako, da so oznake na pnevmatikah obrnjene navzgor proti vam. Na široko počepnite in prste položite pod pnevmatiko. Uporabite celotno telo, predvsem pa noge, da se dvignete in s tem dvignete tudi pnevmatiko in jo prevrnete naprej od sebe stran. Ta vaja je izjemno koristna za mišice celotnega telesa, morate pa biti pozorni na to, da ne pretiravate, saj se lahko hitro pojavijo bolečine v hrbtu.