Zakaj je razvijanje programske opreme koristno za vaše podjetje?

V času, ko nas tehnologija spremlja že praktično na vsakem koraku, se večkrat srečamo z izrazom programska oprema. Prav programska oprema je odgovorna za to, da se vedno več mukotrpnih birokratskih postopkov, ki jih je bilo včasih potrebno voditi ročno, prestavlja v aplikacije in programe, ki so preprosti za uporabo. Razvijanje programske opreme oziroma v izvirniku software engineering je zato danes nepogrešljiv element razvoja vsakega uspešnega podjetja.

Kaj pravzaprav pomeni razvijanje programske opreme?

Na začetku je potrebno poudariti, da razvijanje programske opreme ni najboljši prevod iz angleškega izvirnika, ki je software engineering. Ta združuje projektiranje, razvoj in vzdrževanje programske opreme. To pomeni, da programska oprema ni nekaj, kar se čez noč znajde na vašem računalniku, ampak je rezultat premišljenega načrtovanja in preizkušanja določenega programa oziroma aplikacije. Pomeni tudi to, da ko je nek program ustvarjen, ga je  potrebno tudi vzdrževati in nadgrajevati, da bo lahko kljuboval zobu časa.

Software engineering

Programska oprema deluje skupaj s strojno opremo računalnika. V grobem ločimo dve vrsti programske opreme: sistemsko in uporabniško oziroma aplikativno programsko opremo. Sistemska oprema nam omogoča delovanje operacijskega sistema računalnika. Aplikativna programska oprema pa je oznaka za programe in aplikacije, ki jih uporabniki nalagajo na računalnik glede na svoje potrebe. Te aplikacije in programi so lahko poslovnega, informativnega, izobraževalnega ali prostočasnega značaja.

Danes se nam zdi samoumevno, da program, ki ga potrebujemo enostavno naložimo na svoj računalnik oziroma telefon. Pozabimo pa, da je te programe moral nekdo ustvariti. Človek, ki s pomočjo razvojnih orodij in prevajalnikov v računalnik vnaša ukaze in pravila, kako se mora program odzvati ob določenem dejanju uporabnika, se imenuje razvijalec programske opreme.

Kaj lahko podjetje pridobi, če se odloči investirati v razvoj lastne programske opreme?

1. Programi po meri vašega podjetja

Če se kot podjetje odločite investirati v razvoj lastne programske opreme in nimate zaposlenega izkušenega računalničarja, je dobro razmisliti o najemu podjetja, ki se razvoju programske opreme (software engineering) posveča že dalj časa in obvlada svoj posel. Takšno podjetje vam bo omogočilo delo s strokovnjaki, ki se bodo z vami pogovorili in na podlagi vaših želja ustvarili program, ki ga vaše podjetje potrebuje. V primerjavi z univerzalnimi programi, ki so na trgu že na voljo, bo program, ki bo ustvarjen le za vaše podjetje, vseboval le tiste elemente, ki jih potrebujete. Ker so programi po naročilu prilagojeni potrebam naročnika ter poslovanju podjetja, so zato tudi enostavnejši za uporabo.

2. Poenostavljena birokracija

Velika večina podjetij se za razvijanje programske opreme odloči prav zaradi želje po poenostavljeni birokraciji. Podjetja za razvoj programske opreme vam danes ponujajo že enostavne možnosti obračunavanja in upravljanja prihodkov, upravljanje naročil, storitev itd. To vam omogoča, da prihranite dragoceni čas in ga namesto za dolge postopke vnašanja in vodenja računov raje porabite za razvijanje inovacij.

3. Računalništvo v oblaku

Podjetja za razvoj programske opreme vam med drugim ponujajo tudi možnost računalništva v oblaku. To pomeni, da vam v omrežju, ki lahko obsega le v podjetju registrirane računalnike ali pa tudi širše, ustvarijo neke vrste imaginarni prostor, v katerega lahko vsi zaposleni odlagajo datoteke, ki so jih ustvarili. Tako imate na enem mestu zbrane vse dokumente, ki vam omogočajo hitro komuniciranje, predajanje in razvijanje idej med zaposlenimi.

Lahko bi rekli, da je razvijanje programske opreme področje, ki vaše ideje pretvori v računalniško resničnost. Čeprav se sliši zapleteno, obstajajo strokovnjaki, ki jim vaše želje po dobrem in funkcionalnem programu predstavljajo izziv. Podjetja, ki se odločijo investirati v razvoj lastne programske opreme, tako nimajo težav z dragimi in le na pol koristnimi programi, saj imajo program, ki deluje natanko po njihovih željah. Tako manjšo investicijo v razvoj programov hitro obrnejo v svojo korist in korist svojih zaposlenih.