Registracija domene od ideje do realizacije

Predno se odločite za registracijo nove domene preverite, če je le ta še prosta. V spodje orodje vpišite željeno domeno ter označite domensko končnico, ki vas zanima

Če ste eden od tistih, ki dnevno na svetovnem spletu preživi veliko časa, in se morda tudi ukvarjate z izdelavo ali optimizacijo spletnih strani, potem zagotovo veste, da je registracija domene del celotnega procesa, ki ga nikakor ne smete zanemariti. Spletna domena velja za nekakšno blagovno znamko podjetja na svetovnem spletu, zato je pomembno, da se registracija domene opravi premišljeno in ne zgolj “na pamet”. Če bomo za ime domene izbrali dobro besedo oziroma besedno zvezo, bomo dolgoročno s tem pripomogli k znatno boljšim poslovnim rezultatom našega podjetja. Spletne domene se lahko registrira minimalno za 1 leto, nekateri ponudniki (registrarji) pa ponujajo registracijo tudi za daljša časovna obdobja, nekje tudi vse tja do 10 let.

Registracija domene

Cena za spletne domene je zelo različna, odvisna pa predvsem od domenske končnice. Splošno razširjene domenske končnice (npr. .com, .org, .net, .info …) so praviloma znatno cenejše od domen z bolj eksotičnimi domenskimi končnicami (npr. .me, .be, .xyz, …). V Sloveniji je najbolj razširjena domenska končnica .si, s katero pri nas upravlja ARNES oziroma njegov Register.si. Za vsako domeno velja, da je unikatna, torej lahko v določeni obliki obstaja samo ena. Če ste si zaželeli registrirati domeno “okna.si”, tega trenutno ne morete narediti, saj je omenjena domena že registrirana (do aprila 2015). Če imate torej super idejo za spletno domeno in želite preveriti, ali je le-ta še prosta za registracijo, lahko uporabite orodje za iskanje prostih domen, na vrhu strani.

Pri domenah je zelo pomembno, da jih pravočasno podaljšamo. V kolikor tega ne storimo, lahko po določenem času isto domeno namesto nas registrira nekdo drug in takrat je za kakršen koli ukrep že prepozno – ko domeno enkrat izgubimo, jo namreč zelo težko pridobimo nazaj oziroma smo nekako odvisni od dobre volje novega lastnika domene. Zato je priporočljivo, da občasno preverjamo WHOIS podatke (podatke o domeni in njenem lastništvu) in domeno pravočasno podaljšamo. To še zlasti velja za domene s končnico .EU. Te domene namreč nimajo t.i. “Renewal Grace Period” (omejenega števila dni, ko lahko domeno po njenem preteku podaljšamo po enaki ceni kot sicer), ampak takoj zapadejo v “Redemption Grace Period” (obdobje 40 dni, ko lahko domeno vseeno podaljšamo, a po znatno višji ceni kot sicer), po preteku tega pa so znova na voljo za registracijo komur koli. Zlasti .EU domene torej podaljšajte pravočasno, če se želite izogniti sitnostim in visokim stroškom.

Ponudnikov za registracijo domen (registrarjev) je na svetovnem spletu vsak dan več, še vedno pa med najbolj znane prav gotovo sodijo GoDaddy, ResellerClub.com in eNom.com – v kolikor boste iskali ponudnike za registracijo domen, bi vam torej priporočil omenjene registrarje. Postopek registracije domen je zelo preprost – pri izbranem registrarju naredimo uporabniški račun, vnesemo ime izbrane domene in če je le-ta na voljo za registracijo, nas potem skozi postopek vodi enostaven proces, ki nam ponavadi že takoj omogoča, da domeni nastavimo izbrane DNS zapise za spletno gostovanje ter osebne podatke o lastniku in tehničnem kontaktu za izbrano domeno.