LED paneli in njihove prednosti pred »konvencionalno« razsvetljavo

LED razsvetljava danes počasi, a vztrajno pridobiva na priljubljenosti. V primeru LED panelov gre za luči ploščate oblike, ki so po svoji zasnovi tanke in lahke, dobiti pa jih je mogoče v različnih dimenzijah, oblikah in barvah – najboljše panele ponujamo na Ledorders.com.

Prijaznost do oči. V tej kategoriji LED paneli ne vodijo le pred fluorescentnimi, halogenskimi in drugimi žarnicami, temveč tudi pred drugimi oblikami LED razsvetljave. Njihova glavna naloga je enakomerna razpršitev svetlobe po prostoru, medtem ko žarnice in sijalke oddajajo bolj usmerjeno svetlobo. LED panel se za razliko od sijalk in žarnic ne blešči in ne bodo povzročil težav z vidom, če se boste ponesreči zazrli v katerega od njih. Ker oddajajo prijetno svetlobo, v okolju, ki je razsvetljeno s pomočjo LED panelov, tudi oči manj trpijo.

LED paneli

Izjemno visoka življenjska doba. Med klasičnimi žarnicami (na žarilno nitko, fluorescentnimi in halogenskimi) so sicer vidni napredki v podaljševanju življenjske dobe, vendar pa se te žarnice ne morejo primerjati z LED paneli. Klasične žarnice v najboljšem primeru »živijo« nekaj tisoč ur, LED diodo pa bo potrebno zamenjati verjetno šele po neverjetnih 50 tisoč urah delovanja. To vam bo prineslo ogromne prihranke, saj vam ne bo potrebno vsakih nekaj mesecev menjati žarnic.

Manjša poraba električne energije. LED svetila so izjemno učinkovita pri pretvarjanju električne energije v svetlobo – izkoristki so kar 95-odstotni, kar pomeni, da se je 5 odstotkov energije pretvori v toploto, medtem ko pri klasičnih žarnicah večina energije zgolj segreva žarnico (le približno 15 odstotkov vse energije se pretvori v svetlobo) in je tako poraba višja. Ker boste z uporabo LED panelov porabili manj električne energije, se vam bo posledično seveda nekoliko zmanjšala tudi mesečna položnica.

Prijaznost do okolja. Lastnosti, kot so visoki izkoristki električne energije in daljša življenjska doba, prispevajo še k eni zelo pomembni lastnosti LED panelov – neškodljivosti do okolja. Klasične žarnice so povečini izdelane iz materialov, ki so do okolja in živih bitij v njem toksični, da ne govorimo o strupenih plinih, ki so izpuščeni v ozračje, ko (in ne če, saj je to neizogibno) se takšna žarnica razbije. LED paneli niso okolju škodljivi, saj so LED diode izdelane iz okoljsko neoporečnih materialov in ne vsebujejo strupenih plinov. Še eno pomembno dejstvo LED diod in sijalk je to, da so mnogo bolj trpežne od običajnih žarnic in tako skoraj gotovo ne bo prišlo do razbitja, če vam sijalka ponesreči pade na tla. To ter njihova dolga življenjska doba pomeni, da LED paneli enostavno manj smetijo okolje, saj jih ni potrebno tako pogosto metati stran. V primerjavi s tem je na primer žarnica z žarilno nitko neverjetno krhka, saj poleg možnosti razbitja žarnice obstaja tudi nevarnost, da žarilna nitka pregori in vam tako ostane neuporabna žarnica.

LED paneli

LED sijalke so varčnejše – in varnejše. Omenili smo že, da se pri klasičnih žarnicah velika večina električne energije, ki jo žarnica prejme, pretvori v toplotno energijo. Žarnica se lahko zgolj v nekaj sekundah segreje na temperaturo, ki presega 100 stopinj Celzija in dotik žarnice je lahko v najboljšem primeru neprijeten, v najslabšem pa povzroči resne opekline. LED paneli tega tveganja ne prinašajo. LED diode se namreč ne segrevajo in jih tako lahko brez skrbi uporabljate tudi v bližini majhnih otrok in hišnih ljubljenčkov. Ker ne prihaja do segrevanja, so LED paneli izredno uporabni tudi v majhnih prostorih, kjer bi sicer vroča žarnica povzročala neprijeten občutek. V LED diodah, kot že omenjeno, ni škodljivih plinov, ki bi jih lahko v primeru razbitja vdihovali in bi negativno vplivale na naše zdravje.

Z uporabo LED panelov bo vaše okolje razsvetljeno varno, varčno ter okolju in očem prijazno. Kaj še čakate? Čimprej si namestite svoje.